Jadralna šola SPL

Informacije

Predavanja potekajo med vikendi, termini se prilagodijo kandidatom.

PRIJAVNICA NA ŠOLANJE (.pdf)

SPLETNA UČILNICA

Vsa dodatna vprašanja nam lahko zastavite na naslednje:

  • Predsednik aerokluba: 040 231 500 (Gašper Brodnik)
  • Podpredsednik/vodja letalske šole: 041 867 053 (Franc Blažič)
  • Katerikoli email v kontaktih
  • Direktno preko sporočil na naši Facebook strani, kjer najdete tudi zadnje dogodke in slikovno gradivo iz preteklih letalskih dni.

 

Na splošno o šolanju

Minimalna starost za pristop k tečaju je 14 let. Kandidati mlajši od 18 let morajo ob prijavi predložiti pisno soglasje staršev ali zakonitega skrbnika. Pred pričetkom praktičnega dela tečaja mora kandidat uspešno zaključiti teoretični del tečaja, ki se odvija v zimskem času ob vikendih in je brezplačen. Po končanem teoretičnem delu tečaja kandidati opravijo interno preverjanje znanja v okviru LETALSKE ŠOLE.

Zaželeno je, da kandidati pred začetkom šolanja opravijo zdravniški pregled, pri pooblaščenem letalskem zdravniku, kar pa ni pogoj za pristop k tečaju. Preden kandidat za pilota opravi prvi samostojni let z jadralnim letalom, mora dopolniti 14 let in mora predložiti zdravniško spričevalo – minimalno za Razred 2. Za pristop k praktičnemu delu izpita za SPL mora kandidat dopolniti 16 let. Predhodno znanje s področja letalstva ni zahtevano.

Predavanja teorije v zimskih mesecih

 

Praktični del usposabljanja se vrši na letališču Šoštanj z začetkom v pomladnih mesecih. Učenec odleti vaje po programu usposabljanja, predpisanih v Priročniku za usposabljanje. Trajanje praktičnega usposabljanja je odvisno od kandidatovega razpoložljivega časa in vremena.  Zaželeno je čim bolj intenzivno usposabljanje. Letenje poteka v jutranjih ali večernih urah.

Po končanem letenju vaj

 

Kandidat za pridobitev licence SPL se mora na jadralnih letalih praktično usposabljati najmanj 15 ur, vključujoč najmanj:

  • 10 ur usposabljanja z inštruktorjem letenja – FI(S);
  • 2 ur samostojnega letenja pod nadzorom FI(S);
  • 45 vzleti in pristanki;
  • enim samostojni preletom, dolgim najmanj 50 km, ali enim preletom skupaj z FI(S), dolgim najmanj 100 km.

Med samim praktičnim usposabljanjem kandidat opravi teoretični del izpita na AGENCIJI ZA CIVILNO LETALSTVO, ki velja 18 mesecev. V tem času je potrebno opraviti celotno praktično usposabljanje in izpitni let. Po končanem programu praktičnega usposabljanja, kandidat opravlja izpit v praktičnem letenju pri AGENCIJI ZA CIVILNO LETALSTVO za pridobitev licence jadralnega pilota (SPL).

V sončni zahod – momenti iz šolanja 2017

 

Po pridobitvi licence se učenec lahko včlani kot  polnopravni  član  AEROKLUBA in leti na klubskih jadralnih letalih.

Predmetnik

Predmet Predvideno število ur
1 Letalska zakonodaja in postopki ATC 8
2 Človeško delovanje 6
3 Meteorologija 16
4 Radiofonija – komunikacija 4
5 Teorija letenja 14
6 Operativni postopki 16
7 Planiranje letenja in zmogljivosti letala 8
8 Splošno znanje o letalu – gradnja in instrumenti 16
9 Navigacija 12
10 Priprava na teoretično preverjanje 8